Boya Hakkında Herşey

Beton ve uygun kullanım için boya çeşitleri

Beton için özel olarak formüle edilmiş boyalar var ama şu anda piyasadaki neredeyse tüm boyalar inşaatta çok yaygın olarak kullanılan bu malzemeyi boyamak için kullanılabiliyor. sadece gerekli doğru boya türünü seçin her özel durum için yüzeyin durumunu dikkate alın ve iyi bir hazırlık yapın. Bu sefer beton boyamak için ürün çeşitlerini göreceğiz.

Su boyaları: Çözücü olarak su kullanırlar. En çok pişirilen ve kullanılan akrilik ve lateks boyalardır. Bu boyalar alkalilere karşı oldukça dayanıklıdır ve bu da onları bodrum duvarlarının boyanması için uygun hale getirir. İç cephe beton yüzeyler için özeldir, dış cephelerde bu durumlar için özel formüle edilmiş lateks boyalar gereklidir. Yüzeye orijinal rengi kaplayan koruyucu bir tabaka verirler. Ve çoğu kez tamamen kuru olarak yıkanabilir.

Bitümlü boyalar: Çözücü içinde seyreltilmiş katı veya sıvı halde bulunabilen asfalt ürünleridir. Uygulanan bu boyalar beton yapıyı koruyan bir su yalıtım filmi oluşturur. Yüzey seviyesinin altında, su ile temas eden yüzeylerde ve zemin ile temas eden dış duvarlarda kullanılırlar.

Şeffaf filmler: Betonun orijinal görünümünü ve rengini değiştirmeden yüzeyi korumak için kullanılan şeffaf kaplama malzemeleridir. Yağmurlardan gelen nemi uzaklaştırmak için dış mekanlarda kullanılırlar, ancak sabit nemli veya zemin seviyesinin altındaki yerlerde kullanılmazlar. Lateks boyalar kadar dayanıklı değildirler çünkü pigmentleri yoktur ve güneşin etkisiyle zarar görürler. Silikon reçineleri eklenmiş filmler suya en dayanıklı olanlardır. Öte yandan, silikat bileşikleri olanlar, beton zeminlerde püskürtmeyi önlemek için daha dayanıklı ve uygundur.

Yağlı boyalar: Yağlı boyalar genellikle keten tohumu yağından yapılır ve ahşabı dış mekanlarda korumak için kullanılır. Alkalilere karşı daha fazla direnç için agregalı beton yüzeyler için bu tip özel boyalar da vardır. Bu boyalar, iklim faktörlerinin etkisine maruz kalan ve suya karşı koruyucu bir bariyer oluşturan beton için uygundur. Yüzeyin uzun süre nem ile temas etmesi veya yapının içinden gelmesi yeterli olmasa da. Belli bir yaşta kuru betona uygulandığında çok daha iyi çalışırlar.

Vernikler: Yağlı boyalara çok benzer bir yapıya ve özelliklere sahiptirler ve iç mekan beton yüzeyler için özeldirler. Özellikle saten ve parlak yüzeylerde çok yıkanabilir olmasını sağlayan daha pürüzsüz bir film oluştururlar. Piyasada, diğer geleneksel verniklere göre trafik için daha uygun, sürtünmeye karşı daha dirençli beton zeminler için vernikler bulunmaktadır.

Primerler: Çoğunluk beton için özel boyaların bir kısmı önceden astar gerektirmez. Dirençli primerler alkaliler beton henüz tam oturmamışken boyanırken gereklidir ve yağlı boya uygulanacaktır. Betonun verniklenmesinden önce uygulanması gereken özel astarlar da vardır. Beyaz ispirto sabitleyici genellikle dış mekan yüzeylerini korumak için kullanılır.

Çimento boyaları: Ana bileşeni çimento olan suyla seyreltilebilen boyalardır ve sürekli sürtünmeye karşı zayıf dirençleri nedeniyle zeminler veya zeminler hariç, iç ve dış mekanlara uygundur. Düşük kaliteli gözenekli beton yüzeyler ve çimento sıvaları veya sıvalar ıslak olduğunda bile idealdir. Öte yandan, prekast bloklarda uygulama için en az 3 hafta, yerinde dökme betonda ise birkaç ay süre verilmelidir. Uzun süreler için olmasa da dış neme karşı bir miktar dirençleri vardır. Etkinliği iki veya üç kat uygulanmasıyla artar ve herhangi bir astar veya başka bir önceki boya türü olmaksızın doğrudan doğal beton üzerinde kullanılır.

Kaynak: Çimento Enstitüsü.

Şunlar da hoşunuza gidebilir:

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu