Boya Hakkında Herşey

Ahşap için özel vernik çeşitleri ve cilaları

Ahşabı korumak için vernikler de dahil olmak üzere birçok ürün var. Buna karşılık, bileşimlerine ve özelliklerine bağlı olarak farklı koşullar için uygun olan çeşitli vernikler vardır.

Doğal vernikler

Genel olarak vernikler iki kısımdan oluşur: biri solvent, diğeri ise solvent buharlaştığında ahşabı koruyacak reçinedir. Bu reçine doğal veya sentetik olabilir.

Müzik aletleri için vernik

Doğal reçineden yapılmış vernik örneği gomalaktır. Ağaçlarda üreyen bir böceğin salgıladığı reçine olup, Hindistan ve Çin’den yüzlerce yıldır kullanılan bir malzemedir. Shellac şu anda mobilya, müzik aletleri ve el sanatlarının restorasyonu için kullanılmaktadır.

Sentetik veya alkid vernik

Sentetik olarak oluşturulan ilk reçinelerden biri alkid reçineleriydi ve boya ve verniklerde kullanımları çok yaygınlaştı. Bu nedenle alkid emaye ve vernikler sentetik olarak da bilinir.

İç ve dış mekanlar için sentetik deniz verniği

Sentetik vernik, hava koşullarına karşı çok dayanıklıdır, bu nedenle dış mekanlarda ve kapı veya pencerelerde yaygın olarak kullanılır. Bazı üreticiler, UV filtresi gibi özelliklerini iyileştiren katkı maddeleri ekler. İyi bilinen deniz verniği, alkid veya sentetik bir verniktir.

Poliüretan vernik veya poliüretan vernik

Yüzeye en iyi yapışan, ısıya, çizilmeye, aşındırıcılara ve solventlere karşı olağanüstü direnci olan verniklerden biridir. Sürekli sürtünmeye dayanması gereken ve zaman zaman lekelenen ahşap için çok uygun bir üründür, iç mekanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ahşap merdivenler için vernik türü

Bu vernik genellikle ahşap zeminler veya platformlar için kullanılır, ayrıca masalar ve tezgahlar veya ahşap tezgahlar için de uygundur.

akrilik vernik

Akrilik reçine esaslı bir malzemedir ve suda veya başka bir solventte çözülebilir. En önemli özelliklerinden biri sararmaması ve zamanla aynı tonda kalmasıdır.

Doğal lifler için vernik

Ahşabı, doğal lifleri korumak, diğer boyalar üzerinde koruyucu bir tabaka görevi görmek ve yüzeyleri kapatmak için kullanılır.

Nitroselüloz vernik veya nitro vernik

Boya mağazalarında bulunabilecek en pahalı verniklerden biridir. Yumuşak dokunuşu ve çok iyi bitişi nedeniyle biraz özel bir üründür. Genellikle el sanatlarında, antika mobilya restorasyonlarında ve hatta müzik aletlerinde kullanılır.

Yenilenmiş masa mobilyaları

Güneş ışığından etkilendiği ve sıcakta yumuşama eğilimi gösterdiği için dış mekanlara uygun değildir.

Verniğin bitişleri nelerdir

Kaplama, malzeme tamamen kuruduktan sonra vernikli ahşabın sahip olduğu parlaklıktan başka bir şey değildir. Temel olarak üç tip cila vardır: mat, saten ve parlak. Yukarıdaki verniklerin çoğu, zevke ve ihtiyaca bağlı olarak bu üç cila ile satın alınabilir.

mat cila

Mat veya Mat olarak da bilinen, özellikle iç mekan ahşaplarında ve korumanın gerekli olduğu ancak parlak bir görünüm yaratılmasının istenmediği durumlarda kullanılır. Rustik görünümlü mobilya veya ahşap yüzeyler için uygundur.

saten cila

Yarı parlak, yarı parlak veya yarı mat olarak da bilinir. Bazı üreticiler, vernikleme söz konusu olduğunda daha fazla olanak sağlamak için ara yüzeyler oluşturur. Bu parlaklık, gizli ve zarif bir görünüme sahip korumalı bir ahşabın istendiği dış ve iç mekanlar için uygundur.

Parlak cila

Ahşabın mutlak korunmasının istendiği dış mekanlar için en uygunu partikül ve su yapışmasını engellediği için. Ayrıca iç mekanlar ve parlak görünümlü ahşap işleri için de uygundur. Bazı üreticiler, ultra parlak veya süper parlak olarak da bilinen daha yüksek parlaklığa sahip ürünler oluşturabilir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir:

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu