Boya Hakkında Herşey

Yüksek sıcaklık, ısıl olmayan ve alev geciktirici için özel boyalar

Isıya karşı daha fazla dirence sahip olmak için özel olarak formüle edilmiş üç tip boya görelim. Her birinin farklı uygulamaları vardır ve bunlar farklı malzemeler ve yüzeyler için özeldir.

Yüksek sıcaklık boyaları

Sıcaklıklarını nihai veya sabit bir şekilde artıran belirli nesneler vardır. Bu aşırı ısı, boyanın pigmentlerini ve diğer bileşenlerini etkileyerek geleneksel bir boyanın karbonlaşmasına ve dolayısıyla renginin değişmesine, yüzeyin soyulmasına ve hatta yanmasına neden olur. Bu durumlarda kötü bir koku, duman ve zararlı gazların salınımı fark edilebilir.

Bu durumlar için üreticiler, ısıya dikkat çekici bir şekilde direnen özel boyalar formüle etmişlerdir. Ancak genellikle belirli bir sıcaklık aralığı için özel bir ürün kullanılır:

70 santigrat dereceye kadar veya Celcius: Bu, sentetik emaye veya epoksi boya gibi geleneksel boyaların kullanılmasına izin verilen maksimum değerdir. Bu sıcaklığa kadar üründe herhangi bir sorun veya bozulma olmamalıdır.

250 veya 300 °C’ye kadar: 70°C ile 250°C veya 300°C arasında özel boyaya ihtiyaç vardır. Yüksek sıcaklık emayeleri yaygındır ve genellikle iyi durumdaki metale doğrudan uygulanır. Sıcak su radyatörleri için mükemmel boya.

600°C’ye kadar: Burada, ürünlerin gereksinimleri daha fazladır ve bu miktarda ısı ile hemen hemen her boyayı oluşturan elementler kalsine edilir. Buradan mevcut renkler azdır ve çeşitlilik üreticiye bağlıdır. Mangal, soba ve mangal için özel boyalardır.

1000 °C’den fazla: Otomobil veya motosiklet motorları veya egzozları için özel, 1000 dereceye kadar yüksek değişken sıcaklıklara dayanabilen boyalardır. Bazıları daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde üretilmiştir.

Atermal veya anti-termal boya nedir

Ya da sadece termal olarak adlandırılan, termal köprüleri kırma özelliğine sahip bir boya türüdür. Bu, bir yüzey ile ortam arasındaki, ortamdan yüzeye veya bir malzemeden diğerine ısı transferini engeller. Termal boyalardan bazıları:

Tavan boyaları: Güneş ışınlarının ürettiği çatı veya çatı sıcaklığını ve bu şekilde evin içinde algılanan ısıyı düşürürler. Bu tavan boyalarının bir diğer özelliği de renklerinden dolayı yansıtıcı olmalarıdır. Beyaz, ışık ışınlarını en çok iten ve aynı zamanda sac, seramik veya çimento olsun, malzemenin sıcaklığının yükselmesini engelleyen beyazdır.

Zeminler veya zeminler için boyalar: Öncekilerle aynı özelliğe sahiptirler ve üzerinde yürüyen malzemenin aşırı ısınmasını önlerler. Dış ortamlarda, teraslarda, teraslarda ve havuz kenarlarında kullanılırlar.

En iyi yol termal köprüyü kırmak malzemeler arasında daha küçük bir temas alanı oluşturmaktır. Ve hava bildiğimiz en iyi yalıtkandır. Bu nedenle en iyi termal olmayan boyalar, hava kabarcıkları içeren düşük yoğunluklu mikro partiküllerden oluşur.

Yangın geciktirici veya yangın geciktirici boyalar

Bu ürünler uygulandıkları malzemeye ateşe daha uzun süre direnmek, söz konusu malzemenin normalinden daha fazla. Bu sayede alevlerin hızla yayılması engellenerek yangının kontrol altına alınması veya güvenlik önlemlerinin alınması için daha fazla olanak sağlanır.

Diğerlerinin yanı sıra saz, hasır, tatami, bambu, rattan ve hasır gibi her tür ahşap ve diğer doğal lifler için özeldirler. Direkt ateş varlığında oldukça yanıcı olan bu malzemeler ateşe daha uzun süre dayanacaktır. Birkaç tür yangın geciktirici boya vardır:

Emprenye: Doğal lifler, kumaşlar ve ahşap üzerine uygulanmak üzere özel olarak formüle edilmiş bir ürün çeşididir. Bununla birlikte, malzeme tarafından doğrudan ateşe karşı daha büyük bir direnç elde edilir. Üzerine başka boyası olmadığında uygulanır ve elyaflarda tabanca veya kaynak makinesi ile kullanıma özeldir.

Vernikler: Vernikler, düşük maliyetle yangın geciktirici özellikler elde eden doğal ahşap için endikedir. Vernik, herhangi bir geleneksel vernik gibi ahşabın iyi görünümünü korur.

Boyalar veya emayeler: Sentetik bir emaye veya opak son kat boya, yüzeyin rengini değiştirir. Ahşapta da sıklıkla kullanılmasına rağmen, bu boya farklı metal eserler için uygundur. Endüstriyel alanda, boru, makine ve diğer parçaların kaplanmasında, özellikle yangın riskini ve alevlerin yayılma riskini azaltmak için yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Şunlar da hoşunuza gidebilir:

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu