Boya Hakkında Herşey

Tebeşir boyama, bilmeniz gereken her şey

Boyanın kendisi kadar eski bir ürün olmasına rağmen, tebeşir boyası son yıllarda moda oldu. Çok yönlülüğü ve ayırt edici bitişi sayesinde, diğer boyalara göre kullanımının güzel avantajları vardır. Aşağıdaki sorular ve cevapları aracılığıyla tüm şüphelerinizi gidermeye çalışacağım.

Tebeşir boyası nedir?

Teknik olarak kalsiyum sülfat ve diğer mineraller olarak bilinen tebeşir veya alçı bazlı bir boyadır. Sadece su ilavesiyle hazırlanan çok eski bir boyadır ve bazı üreticiler performansını artırmak için akrilikler ve diğer katkı maddeleri ile tamamlayabilmesine rağmen, temelde budur. Ancak kaplama ne kadar çok tebeşir içeriyorsa, o kadar otantik olacaktır.

Onu özel kılan, kolay uygulanması, rustik ve pürüzsüz bir bitiş elde etmesidir. Mat ve ipeksi bir dokunuşa sahip akrilik boyaya çok benzer. Ayrıca mobilya ve dekoratif objeler üzerinde dekapaj gibi teknikler için özeldir.

Tebeşir boyası ne değildir?

tebeşir boya masası

Tebeşir boya olduğu iddia edilen diğer ürünler piyasada satılmaktadır. Ambalajlarında şöyle bir şey okuyabilirsiniz: “Tebeşir boyası efekti”, “Tebeşir boyası” ve ayrıca “Tebeşir lekesi boyası”. Bazılarında bir miktar tebeşir bulunur, diğerleri ise yalnızca bitişlerini taklit eden diğer bileşenlerden oluşur. Bu onların kalitesiz boyalar olduğu anlamına gelmez, hatta yüzeye daha iyi yapışabilirler ama tam olarak tebeşir boya değildirler.

Onu diğer tablolara kıyasla özel kılan nedir?

Başlıca özelliklerinden biri, uygulamasının basitliği, yüzey hazırlığı ile başlayarak. Tebeşir boyalar önceden zımparalama veya astarlama gerektirmez, bu nedenle temiz, kuru bir alan dışında hiçbir düşünmeden doğrudan boyayabilirsiniz.

Resim çok basit., lateks veya akrilik gibi herhangi bir su bazlı boyaya benzer. Katlar arasında zımparalama ve cila gerektirmez. Bu, amaçlanan pürüzsüzlük ve bitişe bağlı olarak değişebilir.

Öne çıkarabileceğimiz bir diğer özellik ise ekolojik bir boya olmasıdır. Yani üretimi, kullanımı veya bertarafı sırasında açığa çıkan toksik bileşenleri içermez.

Hangi yüzeyler veya malzemeler için uygundur?

mum tebeşir boyama

Bakire ve vernikli ahşap, ayrıca melamin, taş, cam veya kristal, plastik, metal ve hatta kumaştan bahseden bu boyanın her türlü malzeme için uygun olduğu söylenir. Yüzeyin gözenekliliğine bağlı olarak, evet, iyi bir yapışmaya sahip olduğu doğrudur.

Gerçek şu ki sadece dekoratif bir tablodur özel özellikler gerektirmeyen nesnelere uygulanmak üzere. Sürtünmeye veya hava koşullarına karşı direnç de yok, bu yüzden çok fazla sormayın. Dekoratif boya olarak kullanıldığında iyi bir dayanıklılığa sahip olacaktır ancak direnç istiyorsanız bu durumda doğru ürünü kullanmalısınız.

Neme karşı direnci iyi olmadığı için dış mekanlarda, mutfaklarda ve banyolarda da endike değildir. Bazı üreticiler, bu durumlarda performansını artırmak için geleneksel boyaya başka bileşikler ekler.

Neden moda oldu?

Tebeşir boyama, yüzyıllar öncesinden değil, yakın zamanların bir icadıdır. Ancak binlerce dekorasyon tutkunu ve kendin yap meraklısının iç mekan tadilatı ve mobilya restorasyonu ile ilgilendiği bir dönemde yeniden doğdu. İşte tam bu noktada, çok az çalışma ve bilgi ile, sonlandırma konusunda çok fazla endişe duymadan ve hızlı bir şekilde büyük değişiklikleri basit bir şekilde yapmak için bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Yukarıdakilerin hepsine ek olarak, günümüzde çok moda olan vintage, Shabby Chic ve Nordic dekorasyon stillerine mükemmel uyum sağlayan bir tablodur.

Bu resimde hangi renkler elde edilmiştir?

Yıkanmış boya dolabı

Tam olarak bir önceki soruda bahsedilen stiller, üreticilerin kart ve koleksiyonları için seçtikleri renkleri en çok belirleyenlerdir. Bunlar genellikle Shabby Chic ile çok iyi giden yumuşak, pastel renklerdir. Ama aynı zamanda eski tonlar: eski güller, kuru yeşillikler, turkuaz ve eski ve retro tarzı dekorasyonlar için dekoratif objeleri ve mobilyaları yenilemek için çok çeşitli özel renkler.

Böyle bir durum için başka boyalar varsa neden onunla mobilya boyamak için kullanılır?

Daha önce söylediğim her şey için: rustik bitiş, kolay uygulama, her türlü malzemeye uygun, özel renkler, trend dekorasyon stilleriyle uyumlu, vs…

Ancak bu boya ile efekt elde etmenin çok kolay olduğu da belirtilmelidir. Halihazırda eski bir mobilyayı yenilemek ve rengini değiştirmek oldukça büyük bir başarıdır, ancak dekapaj yaptırmak da özel ve ayırt edici bir detay verebilir. Decapé tekniğine ek olarak, yıkanmış ahşap, şablon, renk katmanlarının üst üste bindirilmesi, patinalar ve balmumu ile eskitme tekniği gerçekleştirilebilir.

Uygulama öncesi ve sonrası özel bir tedaviye ihtiyaç var mı?

yaşlı mumlu tebeşir boyası

Uygulamadan önce. Her yerde söylendiği gibi tebeşir boya ile boyamadan önce yüzeyi zımparalamak gerekli değildir. Ancak daha fazla dayanıklılık ve daha iyi boya tutuşu istiyorsanız, biraz zımpara kağıdı zarar vermez.

Astar gerektirmediği de söyleniyor, ancak bazı DIY uzmanları, özellikle önceki vernik veya cila katmanlarına sahip mobilyalarda yapışmayı iyileştirmek için bir kat uygulanmasını tavsiye ediyor. Bu iş için belirtilen tebeşir boya astarı gibi özel ürünler bulunmaktadır.

Boyayı uyguladıktan sonra mat yüzeyini ve özel dokusunu takdir etmek için olduğu gibi bırakılabilir. Ancak daha fazla pürüzsüzlük istiyorsanız, pürüzlü kenarları yumuşatmak ve yüzeyi düzleştirmek için çok ince zımpara kağıdı (300 veya 400) ile çok nazikçe zımparalayabilirsiniz. Öte yandan, özellikle köşe ve kenarlarda daha yoğun bir zımparalama, karakteristik dağlama etkisini verecektir.

Tabloyu korumak ve etkisini arttırmak isteyenler, mum fırçası veya dolly ile uygulanan renksiz bir mum ile yapabilirler. Yaşlı bir etki elde etmek için koyu balmumu ile yapılır. Ancak koruma, tebeşir boya için koruyucu bir vernik veya sadece su bazlı bir vernik uygulamasıyla daha da fazla olabilir. Mobilya cilalanmışsa vernik uygulayamayacağınızı unutmayın.

Bunu uygulamak için farklı teknikler veya yollar var mı?

Genellikle fırça veya fırça ve rulo ile boyanır. İki seçeneğiniz var: rustik ve sert bir bitiş ve daha yumuşak ve ipeksi bir bitiş. İlk olarak, boya kutuya geldiği gibi kullanılır, çok kalındır. Bu durumda fırça, kalitesiz daha iyi olsa bile önemli değil. Bu sayede boyanmış parçada fırça darbeleri fark edilir ve öncesinde, sırasında veya sonrasında zımpara yapılmasına gerek kalmaz.

Öte yandan, pürüzsüz bir bitiş elde etmek için iş biraz daha ayrıntılı olabilir. Yoğun bir boya olduğu için, bazıları daha yumuşak hale getirmek için biraz suyla “indirme” eğilimindedir ve böylece kılların izleri daha az fark edilir. Özensiz bir bitişten kaçınmak için yumuşak bir fırça kullanmak önemlidir. Ayrıca, daha seyreltilmiş bir boyanın önceki rengi tamamen kaplamak için daha fazla sayıda kat gerektireceği de belirtilmelidir.

Silindir genellikle uçaklarda ve geniş alanlarda kullanılır, bununla iz bırakmadan daha düzgün bir yüzey elde edilebilir. BT bu durumda önemli olan katlar arasında zımpara yapmaktır boya tamamen kuruduğunda, boyayı soymayacak, düzleştirecek ve pürüzsüz bir yüzey elde edecek şekilde nazikçe.

Ev yapımı tebeşir boyası yapabilir misin?

renkli tebeşirler

Elbette yapılabilir ve birçok varyasyonu vardır. Ana bileşen genellikle sıva veya suyla karıştırılmış sıvadır. Daha fazla yapışma sağlamak için vinil yapıştırıcı, lateks veya akrilik gibi diğer bileşenler eklenebilir. Renk akrilik boya ile verilmiştir.

Aksi takdirde, tebeşir (tahtaya yazmak için) genellikle hazırlık için kullanılacak bir toz elde etmek için öğütülür. Belirli bir renkteki tebeşir kullanılarak, herhangi bir boya veya renkli boyaya gerek kalmadan aynı tonda bir resim elde edilir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir:

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu